Απρόσμενους «ενδοπασοκικούς» τριγμούς –μεταξύ πρώην και νυν στελεχών
Η κοινή δήλωση Παπακωνσταντίνου – Σαχινίδη, οι αιχμές Γερουλάνου και η κατευναστική παρέμβαση Διαμαντοπούλου. Το χρονικό των αντεγκλήσεων μετά την τοποθέτηση Χριστοδουλάκη για το πρώτο μνημόνιο
της Χαριλάου Τρικούπη– προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη ότι στις αρχές της οικονομικής κρίσης, το 2010, υπήρχε άλλος, λιγότερο επώδυνος δρόμος πέρα από το πρώτο μνημόνιο.
Οπως επισημαίνει σήμερα η «Κ», η άποψη αυτή προκάλεσε σφοδρή ενόχληση στο «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, με την πιο ηχηρή αντίδραση να έρχεται χθες το μεσημέρι από τον Χάρη Δούκα.
Εκτός του δημάρχου Αθηναίων, όμως, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Χριστοδουλάκης «αδειάζει» τον «ηρωικό αγώνα της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, που κράτησε όρθια τη χώρα με τόσες θυσίες», αντίδραση υπήρξε και από δύο εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου: τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κύριος Χριστοδουλάκης εννοεί πως, αντί για την προσφυγή σε θεσμικούς δανειστές, θα ήταν προτιμότερο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είχε επιλέξει τον δρόμο της χρεοκοπίας μέσω της άρνησής της να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που έληγαν τον Μάιο του 2010», αναφέρουν χαρακτηριστικά Σαχινίδης και Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «χωρίς κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα ακολούθησαν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος».
«Δυστυχώς για ορισμένους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τότε και τώρα, η ανάγνωση των αιτίων της κρίσης του 2009-2010 συμπίπτει με την ανάγνωση των υπερασπιστών των πεπραγμένων του Κώστα Καραμανλή, αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στο όνομα μιας δήθεν προοδευτικής απάντησης στην κρίση.
Δεν είναι δυνατόν μετά από όλα όσα έχουν γίνει να μιλάμε ακόμα για “άλλους δρόμους”. Η χώρα μας θα αφήσει την κρίση πίσω της μόνο όταν αποφασίσει να δει κατάματα τα αίτια της κρίσης και να αποδεχτεί την πραγματικότητα αλλά και τις αναπόφευκτες –και επώδυνες– επιλογές εκείνης της εποχής», καταλήγουν οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών.
Γερουλάνος: «Αυτά τα έλεγε ο Σαμαράς και ο Τσίπρας»
Από την πλευρά του, ο νυν βουλευτής του κόμματος και υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε ότι τον καλύπτει απόλυτα η απάντηση Παπακωνσταντίνου – Σαχινίδη και ότι τα περί «άλλου δρόμου» εκτός του πρώτου μνημονίου είναι «πράγματα που τα έλεγε ο Σαμαράς και ο Τσίπρας».
«Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είναι έμπειρο στέλεχος, που θα έπρεπε να γνωρίζει σήμερα τον ρόλο του και να μην ανοίγει μια συζήτηση που είναι για τους ιστορικούς», επισήμανε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Ο καθένας από εμάς έχει πολλές απόψεις για πολλά θέματα. Το πότε επιλέγεις να εκφράσεις μια άποψη σε χαρακτηρίζει πολιτικά», είπε επίσης.
Διαμαντοπούλου: «Αντί να πάμε σε καβγάδες και να ξυπνάμε μνήμες, ας μιλήσουμε για το σήμερα»
«Υπάρχει μια ενιαία και σαφής άποψη σε όλη την παράταξη. Μπήκαμε στα Μνημόνια λόγω της διακυβέρνησης Καραμανλή. Αυτό το ξέχασε και η διακυβέρνηση Τσίπρα και η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά της το βράδυ της Πέμπτης η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έπρεπε να διαχειριστεί μια υπόθεση «την οποία δεν είχε διαχειριστεί ποτέ κανένας, για αυτό έγιναν πολλά λάθη και στην Ε.Ε.», όπως είπε. «Αντί να πάμε σε καβγάδες και να ξυπνάμε μνήμες, ας μιλήσουμε για το σήμερα», σχολίασε η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ο κ. Χριστοδουλάκης είναι ένας κορυφαίος οικονομολόγος και ένα σπουδαίο μυαλό, είναι εκτός πολιτικής πάνω από 20 χρόνια. Μίλησε ως επιστήμων, ούτε εκφράζει τον Σημίτη, ούτε τον εκσυγχρονισμό. Ο Σημίτης δεν είπε πρώτος ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή θα μας έβαζε στα μνημόνια; Η παράταξη έχει μια ολοκληρωμένη και σαφή άποψη, επομένως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε συγκρούσεις εκ του μη όντος», κατέληξε.
Χαριλάου Τρικούπη: «Οχι στην εσωστρέφεια»
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία το τελευταίο που επιθυμεί είναι να δει το κόμμα να βυθίζεται σε μια νέα κρίση εσωστρέφειας, απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα, με πηγές κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να καλούν τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αναλώνονται σε αντιπαραθέσεις που τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, τη στιγμή που το κόμμα βρίσκεται σε πορεία ανάταξης και μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τη Ν.Δ.